Op de Ketelmeerdijk in de buurt van Dronten staat het kunstwerk “Beelden op de dijk” van Cyril Lixenberg (zie hierboven). Het bestaat uit drie wiskundige vormen: een cirkel, gelijkzijdige driehoek en vierkant, die met elkaar een geheel vormen. Geometrische elementen zijn bepalend in het werk van Lixenberg, waardoor zijn werk tot het constructivisme wordt gerekend.
De drie vormen in het kunstwerk zijn ieder drie meter hoog en de onderlinge afstand is ongeveer 20 meter. De objecten zijn gemaakt van cortenstaal. Langs de verticale as is in elk object met een zetbank een knik aangebracht, waardoor de beelden een “zekere spanning” krijgen. Het is misschien daardoor dat ze nog beter passen in de open ruimte bij deze dijk in de Flevopolder.
Volgens Lixenberg was zijn opvoeding in het oude Joodse geloof van grote invloed op zijn kunstenaarschap. Vele malen gebruikte hij ook de cirkel, driehoek en vierkant in zijn werk. Maar op welke manier wilde hij daar (eventueel) een betekenis aan geven?
Sinds mensenheugenis komen cirkels, gelijkzijdige driehoek en vierkanten bij kunstwerken of design van voorwerpen voor. Een voorbeeld is de plattegrond van de kathedraal van Chartres, waarbij deze drie geometrische figuren het uitgangspunt zijn.
Maar ook Victor Vasarely, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Op-Art, maakt veel gebruik van de cirkel, driehoek en vierkant. Een voorbeeld is het museum in Aix-en-Provence, dat geheel aan hem is gewijd.
Voorbeeld

In dit werk gaat Ger de Joode uit van een vierkant om al experimenterend te zoeken naar kleurschakeringen en bijzondere composities.
Twee citaten:
“…dan zet ik gedachten om in wiskundig geordende patronen, structuren, maten en kleuren.”
“Wiskundige uitgangspunten regelen op een algemene manier… grijpen niet in op wat privé is.”
Dit grote wandkleed met driehoeken en cirkels hangt in een trappenhuis van de Erasmus Universiteit
Een eenvoudig voorbeeld hoe men klaverbladen kan tekenen bij een gotisch raamwerk (bijvoorbeeld de dom van Utrecht)