Bart Heukelom

Perspectief

De prenten van Escher fascineren me al vanaf mijn middelbare schooltijd. In het vak ‘lijntekenen’ leerden we allerlei perspectieven en dat was enorm leuk.

 

Enkele jaren later was ik in Rotterdam bij de tentoonstelling ʻThe language of Patternʼ, over islamitische kunst. Het onderwerp boeide me niet alleen vanwege het tekenen van de figuren, maar ook door de betekenis vanuit soefistische filosofieën. Daarna ben ik me steeds meer gaan verdiepen in deze materie.

 

ʻKunst met Wiskundeʼ werd een zoektocht en is dat nog steeds.

 

Wiskundig trekje

Wiskunde is mijn vak en jarenlang werkte ik als docent. Tien jaar was ik bestuurslid van stichting Ars et Mathesis. Ik interviewde kunstenaars die in hun werk (onbewust) een bepaalde patroon of structuur gebruiken. De verslagen zijn ook gepubliceerd via Ars et Mathesis.

 

In deze tijd ontdekte ik dat ‘kunst met een wiskundig trekje’ een groot terrein omvat: van architectuur tot design van gebruiksvoorwerpen, schilderkunst, beeldhouwkunst en muziek.

 

Meer verdieping op het onderwerp vond ik in congressen en lezingen. Over kunst en wiskunde gaf ik lezingen aan verenigingen en scholen (havo, vwo) en ook op hogescholen, als onderdeel van het curriculum.