Regelmatige veelhoeken

Colchius was van 1912 tot 1934 directeur van de glasfabriek in Leerdam. Hij maakte in die tijd een revolutie mogelijk in de vormgeving van glasproducten. In die 22 jaar werden zo’n 1500 nieuwe producten ontworpen. Aan het begin van de 20e eeuw was het glaswerk ruw en plomp zonder enige esthetische uitstraling. Het ging er Colchius vooral om “fatsoenlijker” glaswerk te maken voor de “gewone burger” tegen een nette prijs.

 

Voor Colchius was het uitgangspunt dat de inspiratiebron het religieus hogere is (hij was lid van de Vrijmetselaars). En hij nodigde ook andere ontwerpers uit, o.a. De Bazel en Berlage, om vanuit hetzelfde idee nieuwe ontwerpen te maken.

 

Architect De Bazel heeft dit servies ontworpen met het idee dat wiskundige patronen een goede uitstraling hebben. Geen natuur, maar een ontwerp vanuit wiskundige proporties die de harmonische wetten van de kosmos weerspiegelen.

 

In de lezing komen verschillende regelmatige veelhoeken aan de orde. Zoals bijvoorbeeld in de architectuur: de regelmatige achthoek en twaalfhoek. Een regelmatige veelhoek heeft soms een betekenis; een regelmatige twaalfhoek kan naar de apostelen verwijzen.

 

Voorbeeld

Kunst ontmoet Wiskunde_Gallerie_Schoteltje

 

De rand van dit schoteltje is een regelmatige zevenhoek. Er zijn meer aardewerken voorwerpen met een regelmatige zevenhoek, ondanks het feit dat een regelmatige zevenhoek lastig te construeren is.