Wiskunde

Resultaten uit de (wiskunde) wetenschap krijgen soms een vertaling in een kunstwerk.
Anneke Schoone maakte deze quilt die de spiraal (reeks) van Fibonacci in een combinatie van driehoeken laat zien. Er zijn meer wiskunderesultaten die kunstenaars als uitgangspunt nemen voor een kunstwerk.

 

Anderzijds zijn er kunstwerken die wiskundigen inspireren. Een schilderij van Mondriaan zou ook via de techniek van batikken tot stand kunnen komen, blijkt uit het onderzoek van een wiskundige.

 

Er zullen in de lezing nog meer voorbeelden langskomen.

 

voorbeeld

Kunst ontmoet Wiskunde_Gallerie_Boom Van Pythagoras

 

Piet van Mook (1924-2016) werkte als aquarellist, schilder, graficus en beeldhouwer en is in de loop van zijn carrière zich steeds meer gaan richten op abstracte beelden. Hij liet zich daarbij veelal inspireren door wiskundige vormen; ook de zogenaamde onmogelijke vormen.

Dat is met dit kunstwerk, tentoongesteld in het Mondriaanhuis, niet het geval. Hier komt het idee van fractals naar voren.

 

De toelichting op het werk in deze tentoonstelling is:
Om emotioneel betrokken te raken bij ruimtelijke vormen moet er sprake zijn van een verborgen orde, die zich ondanks de complexiteit van de vorm manifesteert. Door herhalingen van grootte, richting, beweging en/of vorm kunnen constructies worden gecreëerd die zowel complex als ordelijk zijn, visuele structuren die één geheel vormen maar waarvan de samenhangende delen toch een eigen identiteit houden. De fractale balans is een complexiteit die zowel rust als beweging uitstraalt door het steeds weer zoeken naar een nieuw evenwicht.